Doulorna i Stockholm

   Doula 

Att välkomna ett nytt liv till världen eller navigera genom livets övergångar är ofta en häpnadsväckande resa. Här kommer en doula in i bilden som en värdefull följeslagare. Men vad är egentligen en doula och hur kan vi hjälpa? 


Vad gör en Doula?


En doula är en erfaren och utbildad följeslagare som ger emotionellt och fysiskt stöd till människor under perioder av stora förändringar i livet, särskilt under graviditet och förlossning. Doulans roll är inte medicinsk, men doulan erbjuder icke-medicinsk komfort och stöd för att göra dessa stunder så smidiga som möjligt. En doula ser även till att ni är så pålästa och informerade som ni önskar, så att ni gör informerade val inför och under födseln!

Doulan kan även hjälpa till EFTER födseln och brukar då kalla sig postpartum doula. Då kommer vi hem till er och hjälper er med skötsel och matning av nyfödd samt sömn. Vi lär även ut babypottning eller EC som det också kallas, denna metod hjälper till att öka kommunikationen mellan er och bebis. Enklare hushållssysslor kan också ingå, allt för att ny som ny familj ska kunna känna er trygga första tiden.


Ursprunget av ordet "Doula"

Ordet "doula" härstammar från det antika grekiska språket och betyder "tjänare" eller "kvinna som betjänar". Idén med en doula är att de fungerar som en tjänare som ger stöd och hjälp under viktiga livsögonblick.


När bör man kontakta en doula?


Om du är gravid och vill ha stöd under din förlossning eller efter den, är det bäst att boka en doula (minst)några månader innan din beräknade förlossningsdatum. Det ger dig tid att etablera en trygg relation och förbereda dig med gott om tid. Träffa gärna flera och kom ihåg att det viktigaste är inte hur många födslar doulan närvarat vid utan hur kemin överensstämmer!

Om du är beräknad under sommarmånaderna är det ännu viktigare att vara ute i god tid då många doulor har semester, precis som alla andra!


Det är en god idé att boka eller kontakta en doula i god tid innan den planerade händelsen. På så sätt kan du säkerställa att du har rätt stöd vid din sida när du står inför livets stora stunder(och att just den doulan du önskar anlita finns ledig).


Kontakta oss redan idag för att lära dig mer om våra doula-tjänster och hur vi kan stödja er under er resa.